Anna Pyłko
Przedszkole Samorządowe Nr 82 w Białymstoku
SCENARIUSZ UROCZYSTOŚCI PRZEDSZKOLNEJ
„DZIEŃ ZDROWEGO ŻYWIENIA”
Temat: Dzień zdrowego żywienia
Cel: Promowanie znaczenia zdrowego odżywiania dla funkcjonowania organizmu.
Cele szczegółowe:
- prezentacja inscenizacji piosenki „Urodziny marchewki”,
- promowanie zdrowego odżywianie,
- wdrażanie do samodzielnego przygotowywania sałatki,
- kształtowanie umiejętności higienicznych podczas wykonywania sałatki,
- wykonanie razem z rodzicami „Warzywnych ludzików”,
- prezentacja rodzicom sposobów pracy dydaktycznej z dziećmi,
Metody pracy:
czynne (samodzielnych doświadczeń, kierowania własną działalnością, stawiania zadań), aktywizujące (występ artystyczny), rozmowa
Formy pracy: grupowa, indywidualna – jednolita
Uczestnicy: Część dla całego przedszkola – rodzice i dzieci ze wszystkich grup
Część dla grupy: dzieci i rodzice z grupy VIII
Pomoce: składniki i narzędzia do wykonania sałatki, opaski dla dzieci z obrazkiem przedstawiającymi warzywa, nagranie CD, zgromadzone warzywa i owoce,
Przebieg uroczystości:
I. Przedsięwzięcia z udziałem wszystkich dzieci (w salach grup oraz na holu przedszkolnym).
1. Wykonanie w grupach sałatek owocowych lub warzywnych. Dzieci z poszczególnych grup przygotowują ze zgromadzonych składników sałatki owocowe lub warzywne i dekorują je.
2. Prezentacje poszczególnych grup przed wszystkimi dziećmi. Wszystkie grupy prezentują przygotowany krótki występ (piosenka, taniec, wiersz) o tematyce związanej ze zdrowym odżywianiem.
II. Uroczystość z udziałem rodziców ze wszystkich grup (na holu przedszkolnym oraz w salach poszczególnych grup).
3. Powitanie zgromadzonych.
4. Prezentacja konkursowa sałatek wykonanych i udekorowanych przez dzieci.
5. Prezentacje poszczególnych grup przed zgromadzonymi gośćmi i rodzicami. Wszystkie grupy prezentują przygotowany krótki występ (piosenka, taniec, wiersz) o tematyce związanej ze zdrowym odżywianiem.
6. Wystąpienie pani dyrektor.
7. Rozstrzygnięcie konkursu na najpiękniejszą sałatkę
III. Zajęcia w poszczególnych grupach prowadzone przez nauczycielki w obecności lub przy udziale rodziców.
Zajęcia w grupie VIII
8. Zabawa ruchowa „Kolorowe warzywa”
9. „Kolorowe owoce i warzywa” – zabawa dydaktyczna. Dzieci podejmują próbę opisu wyglądu, smaku zgromadzonych eksponatów warzyw i owoców; nazywają potrawy, do wykonania których używa się owoców i warzyw.
10. Prezentacja oraz degustacja wykonanej przez dzieci z rana sałatki warzywnej.
11. Poruszenie spraw bieżących dotyczących aktualności z życia grupy i spraw różnych.
12. Podsumowanie zajęć oraz pożegnanie rodziców i dzieci.