Ewa Kwaśniewska, Krystyna Niemołocznow,
Barbara Sawicka, Jolanta Żurawska

METODA PROJEKTÓW
Temat: „Kim jest wegetarianin?”

Szkoła: Technikum Gastronomiczne na podbudowie ZSZ 
Klasa: I
Planowany czas trwania procesu kształcenia: 3 miesiące
Formy organizacyjne: praca grupowa i indywidualna, w ramach zajęć lekcyjnych, pozalekcyjnych oraz praktyki



Cel kształcenia:
- poznanie wegetarianizmu jako odmiennego sposobu odżywiania
Zakres projektu:
1) umiejętność sporządzania potraw wegetariańskich różnymi technikami
2) umiejętność modyfikowania diety podstawowej dla potrzeb wegetarianów
3) charakteryzować odmiany wegetarianizmu
4) dobrać surowce i narzędzia pracy do produkcji potraw wegetariańskich
5) przygotować receptury wybranych potraw wegetariańskich
6) zaplanować procesy technologiczne potrawa wegetariańskich
7) sporządzić wybraną potrawę charakterystyczną dla wegan
8) ocenić wartość odżywczą potrawy
9) wyjaśnić zagrożenia zdrowia wynikające ze stosowania radykalnych odmian wegetarianizmu
10) opracować wnioski 

Forma opracowania projektu – pisemny raport obejmujący zakres projektu, uzasadnienie wybranych rozwiązań, wykonanie i prezentacja wybranej potrawy, ewaluacja.
Prezentacja projektu – na forum grupy
Ilość ocen – dwa stopnie szkolne

 

...

Cała publikacja dostępna jest w pliku do ściągnięcia.

Pobierz: Całość w formacie pdf , Zagadka kulinarna

Kwiecień 2024
P W Ś C Pt S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5