Kuchnia molekularna to jeden z współczesnych kulinarnych trendów zdobywający coraz to większe grono zwolenników. Budzi zainteresowanie, inspiruje. Na szkoleniu „Kuchnia molecoolarna, czyli jak zainteresować ucznia chemią”, mogliśmy się o tym przekonać. Wykorzystując techniki takie jak żelowanie, sferyfikację, zamrażanie ciekłym azotem, można zafascynować uczniów chemią, poprzez tłumaczenie procesów zachodzących podczas przygotowywania np. spaghetti owocowego, bubble tea, kawioru z soku czy nitro lodów. Zajęcia pokazały jak ogromne możliwości mamy jako nauczyciele, aby zaciekawić uczniów chemią.
<
| Październik 2024 | >
|
P | W | Ś | C | Pt | S | N |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |