Miejski Ośrodek Doradztwa Metodycznego w Białymstoku jest placówką funkcjonującą pod patronatem Urzędu Miejskiego w Białymstoku. Skupiamy wokół siebie doradców metodycznych miasta Białegostoku, organizujemy spotkania, szkolenia, kursy pozwalające kadrze pedagogicznej naszego regionu pogłębiać swoją wiedzę i umiejętności zawodowe. Staramy się jednoczyć lokalne środowisko nauczycielskie w celu wymiany doświadczeń zawodowych.
Posiadamy akredytację Podlaskiego Kuratora Oświaty - Decyzja nr SPiKU.5470.5.2020.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą doradczo - metodyczną oraz innymi materiałami zgromadzonymi w tym serwisie.
Dyrektor MODM
Maria Jolanta Ambrożej
Anna Modzelewska
Plan metodyczny z zajęć praktycznych na temat: „Obróbka termiczna suchych nasion roślin strączkowych oraz warzyw kapustnych”
I. Informacje ogólne
1) Typ szkoły – Technikum Gastronomiczne
2) Zawód – kucharz
3) Przedmiot – zajęcia praktyczne
4) Nr programu – 512(02)LZ/MEN/2000.01.24
5) Klasa – IV TE
6) Czas trwania zajęć – 4,5 godzin
7) Nazwa działu programowego – Obróbka cieplna warzyw i ziemniaków.
8) Data prowadzenia zajęć – 17.04.2008
9) Nauczyciel prowadzący – Anna Modzelewska
10) Temat – Obróbka termiczna suchych nasion roślin strączkowych oraz warzyw kapustnych.
II. Informacje dydaktyczne dotyczące zajęć edukacyjnych
1) Typ – zajęcia praktyczne
2) CELE:
a) ogólny – uczeń potrafi właściwie przeprowadzić obróbkę termiczną suchych nasion roślin strączkowych oraz warzyw kapustnych pracując efektywnie w zespole
b) szczegółowe – uczeń potrafi:
• wymienić i wskazać poszczególne nasiona strączkowe oraz warzywa kapustne
• prawidłowo przeprowadzić obróbkę wstępną suchych nasion roślin strączkowych oraz warzyw kapustnych.
• prawidłowo przeprowadzić obróbkę termiczną suchych nasion roślin strączkowych oraz warzyw kapustnych.
• wymienić zastosowanie suchych nasion roślin strączkowych oraz warzyw kapustnych w gastronomii
• wykonać powierzone ćwiczenia (potrawy) pod kierunkiem nauczyciela
• uczeń potrafi dokonać samooceny
• uczeń dba o higienę osobistą
• uczeń przestrzega przepisów bhp
• uczeń zachowuje szczególne środki ostrożności przy obsłudze kotłów warzelnych
• uczeń oszczędnie gospodaruje surowcami, woda, energią i środkami czystości
• uczeń prezentuje postawę koleżeńską i otwartość na współpracę z kolegami
3) Forma organizacyjna – zajęcia praktyczne
4) Metody – gry dydaktyczne, praca w grupie, pogadanka, objaśnienie, wyjaśnienie, pokaz, ćwiczenia produkcyjne
5) Środki dydaktyczne :
- pomoce dydaktyczne przygotowane przeze mnie
- raport produkcji ( zapotrzebowanie surowcowe )
- surowce do ćwiczeń produkcyjnych
- sprzęt i narzędzia do produkcji
---
Pobierz: Całość w formacie pdf
18 Sty 2021 17:00 20:00 IPET - Indywidualny Program Edukacyjno-Terapeutyczny. Konstrukcja dokumentu dla dziecka z orzeczeniem z poradni psychologiczno-pedagogicznej |
19 Sty 2021 16:00 18:00 Zmiany w tegorocznym egzaminie maturalnym - język polski |
23 Sty 2021 11:00 16:00 Kolada, kolada… – tradycje kolędowania w Kościele prawosławnym |
26 Sty 2021 16:00 19:00 Edytor tekstów Microsoft Word dla średniozaawansowanych |
27 Sty 2021 16:00 17:00 "NAUCZYCIEL W GRUPIE 1" Seminarium informacyjne dotyczące szczepionki na Covid-19, adresowane do nauczycieli i pracowników oświaty |
27 Sty 2021 17:00 20:00 3-latek w przedszkolu - katastrofa czy mądry start? Potrzeby rozwojowe, planowanie pracy, adaptacja, pomysły na zajęcia |
27 Sty 2021 17:00 20:00 Mutyzm wybiórczy w teorii i praktyce |